ضمیر ناخودآگاه به زبان ساده
در نظریه روانکاوی شخصیت زیگموند فروید، ناخودآگاه به عنوان مخزنی از احساسات، افکار، تمایلات و خاطرات خارج از آگاهی انسان تعریف شده است. در این نظریه، بیشتر محتویات ناخودآگاه غیرقابل قبول یا ناخوشایند در نظر گرفته میشوند. مانند احساس درد، غم یا اضطراب. فروید معتقد بود که ناخودآگاه بر رفتار انسانها تأثیر میگذارد، حتی اگر مردم از این تأثیرات اساسی آگاه نباشند. در این مقاله ضمن تعریف ضمیر ناخودآگاه به زبان ساده درباره چگونگی استفاده از آن برای رسیدن به آرزوها و اهداف صحبت خواهیم کرد.
ضمیر ناخودآگاه چیست؟
حتما بارها با عبارت ضمیر یا ذهن ناخودآگاه برخورد داشتهاید. اما ضمیر ناخودآگاه چیست؟ برای درک بهتر ناخودآگاه انسان، مقایسه ذهن با یک کوه یخ میتواند مفید باشد. بخش کوچک کوه یخ که از بالای آب مشخص است نماد بخش خودآگاه ذهن است. در نظر بگیرید که اگر یک کوه یخ را از دور ببینید چگونه به نظر میرسد. تنها بخش کوچکی از کوه یخ در بالای آب قابل مشاهده است. آنچه از سطح نمیتوان دید، حجم عظیمی از یخ است که قسمت اعظم کوه یخ را تشکیل میدهد که در اعماق آب فرو رفته است. بخشهای خودآگاه ذهن ما صرفا “نوک کوه یخ” هستند. بقیه اطلاعاتی که خارج از آگاهی هشیار وجود دارد جزء ناخودآگاه هستند مانند یخ در زیر سطح آب قرار دارند. اگرچه ممکن است این اطلاعات آگاهانه قابل دسترسی نباشد، اما همچنان بر رفتار فعلی تأثیر میگذارند.
مطلب پیشنهادی: تقویت ضمیر ناخودآگاه
ضمیر ناخودآگاه از نظر علمی
این ایده که نیروهایی خارج از آگاهی آگاهانه وجود دارند هزاران سال است که وجود داشته است. اصطلاح «ناخودآگاه» اولین بار توسط فیلسوف فردریش شلینگ در اواخر قرن هجدهم ابداع شد و بعدها توسط شاعر ساموئل تیلور کولریج به انگلیسی ترجمه شد. در حوزه روانشناسی، مفهوم تأثیرات ناخودآگاه توسط متفکرانی از جمله ویلیام جیمز و ویلهلم وونت مورد توجه قرار گرفت. اما این فروید بود که این ایده را رایج کرد و آن را جزء اصلی رویکرد روانکاوانه خود به روانشناسی قرار داد.
کارل یونگ روانپزشک سوئیسی نیز معتقد بود که ناخودآگاه نقش مهمی در شکل گیری شخصیت دارد. با این حال، او معتقد بود که یک ناخودآگاه شخصی وجود دارد که شامل خاطرات و انگیزههای سرکوبشده یا فراموششده یک فرد است. همچنین چیزی است که او از آن به عنوان ناخودآگاه جمعی یاد میکند. گفته میشد که ناخودآگاه جمعی حاوی خاطرات ارثی اجدادی است که برای همه نوع بشر مشترک است. بسیاری از ایدههای فروید از آن زمان مورد استقبال قرار نگرفتند. اما روانشناسان مدرن همچنان به بررسی تأثیرات فرآیندهای ذهنی ناخودآگاه از جمله موضوعات مرتبط مانند سوگیری ناخودآگاه، حافظه ضمنی، نگرشهای ضمنی و یادگیری ناخودآگاه ادامه میدهند. در حقیقت ضمیر ناخودآگاه از نظر علمی موضوعی بسیار با اهمیت است که تحقیقات زیادی درباره آن انجام شده است.
ضمیر ناخودآگاه کجاست؟
شاید این سوال برای شما مطرح شده باشد که ضمیر ناخودآگاه کجاست؟ ناخودآگاه بخشی از ذهن انسان است که در آن فرآیندهای ذهنی به طور خودکار یا بدون فکر اتفاق میافتد. ما از آنچه در ذهن ناخودآگاه میگذرد آگاه نیستیم. به گفته فروید، چیزهای زیادی در ناخودآگاه در جریان است، از جمله خاطرات، احساسات و خواستهها. ناخودآگاه شامل:
- شناسه: غرایز اساسی (مانند غریزه مرگ و غریزه جنسی)
- سوپرایگو: آرزوها و امیال
- تجربیات دوران کودکی
- پرخاشگری
- تروما
و اطلاعات دیگر است.
مطلب پیشنهادی: تاثیر تلقین در جذب ثروت
ضمیر ناخودآگاه چگونه کار می کند؟
حال این سوال اساسی مطرح میشود که ضمیر ناخودآگاه چگونه کار می کند؟ محققان میدانند که ضمیر ناخودآگاه سهم قابل توجهی از کار مغز را انجام میدهد. اما آنها دقیقاً نمیدانند که چگونه همه این کارها انجام میشود و این یک موضوع تحت مطالعه است. برای مثال، یکی از حوزههای اصلی تحقیق، نحوه شکلگیری احساسات در ناخودآگاه است.
در حال حاضر درمانگران حوزه روانشناسی از ناخودآگاه افراد برای حل ریشهای مشکلات آنها استفاده میکنند. هدف اکثر اشکال روان درمانی این است که باورها و ترسهای پنهان را که اغلب در دوران کودکی به دست میآیند به بخش خود آگاه ذهن بیاورند. با این هدف که بتوان آنها را به طور انتقادی بررسی کرد و ارزش فعلی آنها را تعیین کرد. هدف این است که مردم از دلایل عمیقتر رفتارها و احساسات خود آگاه شوند تا امکان بدست آوردن زندگی رضایتبخشتر فراهم شود.
استفاده از ضمیر ناخودآگاه برای رسیدن به اهداف
استفاده از ضمیر ناخودآگاه برای رسیدن به اهداف موضوعی است که در سالهای اخیر مورد توجه زیادی واقع شده. ضمیر خودآگاه ما یک درصد ذهن ما است در حالی که ناخودآگاه ما 99 درصد ذهن ما را تشکیل میدهد. برای دستیابی به هر هدفی باید مطمئن شوید که این دو با هم هماهنگ هستند. هدف خودآگاه میتواند مثلاً «من قرار است سه روز در هفته ورزش کنم» باشد. اما ناخودآگاه ذهن تمام تجربیات گذشته شما را در تلاش برای انجام موفقیت آمیز یا ناموفق یک کار، تمام افکار و احساسات شما را در نظر میگیرد. اگر هدف شما این است که سه روز در هفته ورزش کنید، باید تمام تلاش خود را انجام دهید تا بتوانید به آن هدف برسید. مثلا، اگر زمان کافی در برنامه خود قرار ندادهاید یا نمیدانید کجا قرار است ورزش کنید، تمرین سه بار در هفته ناموفق خواهد بود. برای هماهنگ سازی ضمیر خودآگاه و ناخودآگاه در این مثال، باید جزئیات هدف خود را مشخص کنید. در مثال فوق مشخص کردن ساعت دقیق شروع و پایان تمرین، مکان تمرین و نوع حرکات ورزشی بسیار مهم و سازنده خواهد بود.
قوانین ضمیر ناخودآگاه
برای استفاده از قدرت ذهن ناخودآگاه برای داشتن زندگی بهتر لازم است تا با قوانین آن آشنا شویم. قوانین ضمیر ناخودآگاه عبارتند از:
- برای تبدیل هر انتظار ناآگاهانه به واقعیت تلاش میکند: ناخودآگاه شما خستگی ناپذیر کار میکند تا قوی ترین انتظارات شما را به واقعیت تبدیل کند.
- فقط در زمان حال زندگی میکند: ذهن ناخودآگاه شما فقط در زمان حال کار میکند. بنابراین نمیتواند ایده ها و مفاهیم موجود در گذشته یا آینده را پردازش کند.
- با آنچه که تصور می شود و آنچه واقعی است یکسان رفتار میکند: ناخودآگاه شما بین چیزی که تصور میکنید و چیزی که واقعا تجربه میکنید تمایز قائل نمی شود. آنچه شما تصور میکنید و آنچه را که تجربه میکنید، هر دو از طریق یک مدار پردازش میشوند. بنابراین هر دو ورودی احساسات و اعمال یکسانی را تحریک میکنند.
پاکسازی ضمیر ناخودآگاه
در حالی که هیچ راه قطعی برای کنترل بخش ناخودآگاه ذهن وجود ندارد. اما شما همچنان میتوانید از طریق پاکسازی بر روی آن تاثیر بگذارید. مدیتیشن یک راه حل ایده آل برای پاکسازی ضمیر ناخودآگاه محسوب میشود. در حقیقت مدیتیشن اثربخشی خود بر روی ذهن ناخودآگاه را به خوبی ثابت کرده است. این کار به شما قدرت تمرکز میدهد که برای تسلط بر ناخودآگاه شما مفید است.
ضمیر ناخودآگاه و جذب ثروت
بسیاری از ما میدانیم که ناخودآگاه ذهن ما دارای قدرت زیادی است که می تواند پتانسیل واقعی را در زندگی ما آزاد کند. رابطه ضمیر ناخودآگاه در جذب ثروت موضوعی است که مورد توجه افراد موفق در سراسر دنیا قرار گرفته است. راههایی وجود دارد که میتوان به وسیله ناخودآگاه ذهن ثروت را به زندگی جذب کرد. به گفته دکتر جوزف مورفی، نویسنده “قدرت ذهن ناخودآگاه شما”، احساس ثروت باعث تولید ثروت میشود. احساس سلامتی باعث سلامتی میشود. بنابراین با انجام تمریناتی همچون تکرار جملات تاکیدی و تصویرسازی و تقویت احساس ثروتمند بودن، میتوان ثروت و فراوانی را جذب کرد.
تفاوت ضمیر خودآگاه و ناخودآگاه
تفاوت ضمیر خودآگاه و ناخودآگاه از جنبههای مختلفی قابل بررسی است. ناخودآگاه ذهن وقایع را آن طور که ذهن خودآگاه انجام میدهد، خوب، بد یا خنثی نمی بیند. ذهن خودآگاه با تفسیرهای خوب و بد ما کور میشود. قضاوتها و چارچوبهای سفت و سخت ما آن را غیرعینی و مغرضانه میسازد. این همان چیزی است که برای ما مشکل ایجاد میکند. ذهن ناخودآگاه قادر به انجام چند کار است در حالی که ضمیر خودآگاه این توانایی را ندارد. ضمیر ناخودآگاه میتواند بین بسیاری از افکار و ایده ها پیوند ایجاد کند. در حالی که ضمیر خودآگاه از لحاظ علت و معلولی خطی فکر میکند. ضمیرهای ناخودآگاه درک و احساس میکنند در حالی که ضمیر خودآگاه تفکر میکند.
تاثیر تلقین بر ضمیر ناخودآگاه
تاثیر تلقین بر ضمیر ناخودآگاه بسیار چشمگیر و قابل توجه است. تلقین میتواند احساسات مثبت را تقویت کند و در نتیجه تغییرات خوبی را در ذهن ناخودآگاه به وجود بیاورد. علت توصیه به تکرار عبارات تاکیدی در همین موضوع نهفته است. تکرار عبارات تاکیدی باعث تلقین نگرش و احساسات مثبت و در نتیجه تاثیر بر ناخودآگاه میشود.
تسلط بر ضمیر ناخودآگاه
تسلط بر ضمیر ناخودآگاه دشوار است اما میتواند زندگی انسانها را دگرگون کند. ناخودآگاه مانند یک کامپیوتر است. اطلاعات وارد شده را تجزیه و تحلیل یا قضاوت نمیکند، آن را بدون توجه به مثبت، منفی، موفقیت یا شکست بودن آن اطلاعات، اجرا میکند. همه عادات شما الگوهای تکراری هستند و ناخودآگاه همیشه در جستجوی الگوهای بیشتر است. چه آن الگوها مثبت باشند یا منفی. بنابراین برای داشتن زندگی بهتر باید الگوها و احساسات مثبت را در زندگی افزایش داد. تا ناخودآگاه ما نیز تجربیات مثبت را به زندگی ما جذب کند. امیدواریم مقاله آشنایی با ضمیر ناخودآگاه پاسخ گوی سوال شما بوده باشد.
سوالات متداول
حتی زمانی که ما آگاهانه از ذهن خود استفاده نمیکنیم، بخشی از ذهن دائماً در جمع آوری و پردازش اطلاعات است. به این بخش ضمیر ناخودآگاه گفته میشود.
خیر. اما از طریق پاکسازی ناخودآگاه میتوان تا حدودی بر آن تسلط پیدا کرد.
دیدگاهتان را بنویسید