باور یا ارزش؟
ارسال شده توسط سارا حیدری
1401/11/15
508 بازدید
انسانها بطور طبیعی میل به قضاوت رفتارهای خود دارد و براساس ارزشها و باورهای خود رفتارهای متفاوتی را در موقعیتهای گوناگون از خود نشان می دهند. برای مثال، درب آسانسور را برای افرادی که عجله دارند باز نگه می داریم، درب مغازه را برای فرد دیگری که قصد ورود به آن را دارد، باز نگه می داریم، یا هنگامیکه در اتوبوس نشستهایم صندلی خود را به فرد سالمند یا ناتوان می دهیم. اگرچه ممکن است تمامی این رفتارها کوچک به نظر برسد، اما تمامی آنها بازتابی از باورهای شخصی ، ارزشها و نگرشهای ماست. باور و ارزش هر دو به میزانی بروی تصمیمات ما و نحوه ارتباط ما با دیگران تاثیر می گذارد. این رفتارها و انتظارات ممکن است به ما تحمیل شده باشند و یا ممکن است گاهی اوقات فکر کنیم که درمحاصرهی این سبک رفتارها قرار گرفتهایم یا مجبور هستیم که اینگونه رفتار کنیم. اما اینگونه نیست و شما حق انتخاب دارید. می توانیم این عادتها و انتظارات ازپیش ساخته شده را بشکنیم و بر اساس باورها و ارزشهای خودمان رفتار کنیم. اولین گام برای اینکار این است که بدانیم باورها و ارزشهای ما چگونه کار می کند. ابتدا تفاوت این دو را بررسی کنیم و برای هرکدام مثالی بزنیم.
اهمیت شناخت جایگاهمان
شناخت تفاوت بین ارزش ها و باورها برای رشد شخصی ما ضروری است. این مفاهیم به بصورت کاملا غیرمحسوس بروی رفتارهای ما تاثیر می گذارند. وقتی عمیق فکر می کنیم، آنوقت می توان تصمیم گرفت آیا باورهایی که از قبل برایمان تجویز شده است را بپذیریم یا ارزشهای شخصیمان را با محیط همسو کنیم. شناخت و درک روشن از باور و ارزشها به شما کمک می کند تا به سطحی از آگاهی برسید که بتوانید زندگی خود را به گونهای سازماندهی کنید که همه چیز در نهایت به نفع شما پیش رود. اگرتاکنون تجربه کار با رهبر یک مجموعه را داشتهاید که ارزشهای روشنی نداشته است، قطعا متوجه شدهاید که پیروی از الگوی آنها یا شناسایی آنچه که آنها در حال تلاش هستند که به انجام برسانند دشوار است. اگر می خواهید رهبری یک تیم را به عهده بگیرید ولی نمی دانید ارزشهای شما چه هستند و از چه چیزهایی پیروی می کنید، نمی توانید نقش موثری را ایفا کنید. برای احترام گذاشتن به باورها و ارزشهای خود، میتوانید شغل خود را تغییر دهید تا زندگی هدفمندتری را دنبال کنید، یا برای افراد مهم زندگیتان وقت بگذارید و به دنبال معنای واقعی زندگی باشید. همه این موارد به شما کمک می کند تا سلامت روان و سلامت کلی شما بهبود یابد. همچین تیم شما به وضوح متوجه می شود چه چیزهایی برای شما مهم است، به شما در رهبری بهتر و موثرتر کمک می کند. یادتان باشد، در مدیریت یک تیم، کارهایی که انجام می دهید مهم تر از حرفهایی که می زنید، است.باور به چه معناست؟
باورها همان اعتقادات قلبی ماست که بدون توجه به شواهد بیرونی و دلایل، به درستی آنها ایمان قلبی داریم. حدس و گمانهایی است که ما برای ارتباط با پیرامون خود از آنها کمک می گیریم. باورها روی افکار، رفتار و نگرش ما تاثیر بسزایی دارد و بگونهای آنها را شکل می دهد. برای مثال، یک سگ را در نظر بگیرید. بعضی از مردم فکر می کنند هیچ سگ بدی وجود ندارد، ولی صاحبان بد وجود دارد. از طرف دیگر، بعضی از مردم بر این باور هستند که همه سگ ها ذاتا خوب نیستند. این سیستم فکری به شما می گویید چگونه فکر کنید یا در مورد مثال ذکر شده، چگونه درمورد سگها فکرکنید. این باورها بر اساس، آنچه که دیدیم، شنیدیم، خواندیم و بر اساس تجربیاتی که داشتیم شکل می گیرد. بسیاری از باورهای ما ریشه در اعتقادات مذهبی یا فرهنگی ما دارد.انواع باورها
باورهای ما نشان می دهد که چگونه بعضی از رفتارهای ما می تواند روی دیگران یا جامعه تاثیر گذارد. در ادامه با انواع باورها آشنا خواهیم شد: باورهای محدود کننده: باور محدود کننده حالتی از ذهن یا باور در مورد خودتان است که شما را به نوعی محدود می کند. همه افراد به نوعی باورهای محدود کننده را تجربه می کنند، اما یادگیری نحوه شناسایی آنها می تواند به شما کمک کند تا بتوانید با تغییر آنها از محدود کردن خودتان جلوگیری کنید. این نوع باور شما را از رسیدن به اهدافتان و رشد شخصیتی باز می دارد. باورهای یاری کننده: باورهای یاری کننده همانطور که از اسمش مشخص است، به یاری شما می آید. این نوع باور به شما انگیزه می دهد تا برای رسیدن به خواستههایتان تلاش کنید، درحقیقت با تغییر باورهای محدود کننده به باورهای یاری کننده می توان به موفقیتهای بزرگی دست یافت.ارزش به چه معناست؟
به کمک ارزشها می توان ” خوب ” و ” بد ” را تشخیص داد. آنها قوانین نانوشته ای هستند که معیارهای رفتار را در زندگی روزمره ما تعیین می کنند. هرکسی ارزش شخصی خودش را دارد که با دیگری متفاوت است. اما افراد بشدت می توانند تحت تاثیر محیط خود قرار بگیرند. به عنوان مثال، شخصی که در روستا بزرگ شده است ممکن است احترام بیشتری را به همسایه خود نسبت به کسی که در یک شهر بزرگ شده است قائل شود. زیرا فردی که در روستا بزرگ شده ، همسایههای خود را می شناسد و به آنها کمک می کرده است.انواع ارزش:
در زندگی ما چهار نوع ارزش وجود دارد که در ادامه با آنها آشنا خواهیم شد، و اینکه چگونه این ارزشها می توانند بر جامعه، دیگران و فرهنگ ما تاثیر بگذارد. ارزش فردی: در حقیقت همان اصول و قوانینی است که براساس آن زندگی روزمره خودمان را می گذارنیم که روی رفتار و عملکرد ما تاثیر می گذارد. ارزش مالی: آیا سبب رشد مالی می شود؟ در این نوع ارزش منفعت مالی برایمان اهمیت دارد. ارزش انسانی: در این نوع ارزشها نحوه ارتباط ما با دیگران و محیط برایمان اهمیت دارد. برقراری رابطه موثر و روابطی که توام با مهرو محبت، سخاوت، بخشندگی و….باشد در این نوع ارزش بیشتر دیده می شود. ارزش سازمانی: مربوط به فعالیتها و کسب و کار شما می شود، چگونه کار را انجام دهید، با مشتریان در ارتباط باشید.ارتباط بین باورها و ارزش ها
آنچه به آن اعتقاد دارید، ارزشها و اهداف شما را هدایت و کمک می کند تا به آنها برسید. متعهد ماندن به باورها می تواند آنها را به شکل گیری ارزش ها در زندگی شما سوق دهد. باورهای قوی می توانند به ارزش تبدیل شوند، اما همه ارزش ها به باور تبدیل نمی شوند. به عنوان مثال صداقت، جز ارزش هایی است که تصمیم گیری را برای ما آسان می کند. با این حال، صداقت باور محسوب نمی شود. ارزشها اغلب روی باورها تاثیر نمی گذارند، در واقع، باورهای ما تمایل دارند که ارزش های ما را مشخص کنند. اگر باور داشته باشیم که همه مردم ذاتاً خوب هستند، ارزشهای ما بیشتر حول محور مهربانی و نوعدوستی متمرکز میشوند.فرهنگ چگونه بر باورها و ارزش های ما تأثیر می گذارد؟
اغلب باورها و ارزشهای ما بر اساس سیستم پاداش که در فرهنگ ما وجود دارد شکل می گیرد. برای مثال، وقتی مخالف ارزشهای جامعه کاری را انجام می دهیم، به دلیل رفتار نادرست یا عدم پایبندی به آنچه که در فرهنگ ما « خوب » تلقی می شود، طبیعتا طرد می شویم. اما تا زمانیکه مطابق با ارزشهای اجتماعی رفتار می کنیم، پاداش می گیریم و مورد تحسین واقع می شویم. شباهت و تفاوت باور و ارزشها شباهت ها و تفاوت های اصلی بین باورها و ارزش ها وجود دارد. تفاوت: باورها اعتقاد ما در مورد جهان هستی هستند. اما ارزشها، نحوه ارزش قائل شدن ما به مسائل و رفتارها می باشد. باورها از تجربیات زندگی، آموزهای معنوی و فرهنگی ما سرچشمه می گیرند. باورهای ما به شدت بر ارزش های ما تأثیر می گذارد. باور بر اخلاق ما تأثیر می گذارد. ارزشها نحوه زندگی اخلاقی ما از طریق رفتار، منش و شخصیت است. شباهت: عوامل بیرونی هم بر باورها و هم بر ارزش ها تأثیر می گذارد. باورها و ارزش ها بر رفتار ما و نحوه تجربه ما از جهان تأثیر می گذارد. باورها و ارزش ها می توانند در طول زمان تغییر کنند. چگونگی ساخت باور و ارزش از بدو تولد، باورها و ارزشهای ما ساخته می شود. یاد می گیریم با دیگران با شیوهای خاص رفتار کنیم. ممکن است به ما بگویند برای موفق شدن حتما باید به دانشگاه برویم یا بگویند باید این سبک زندگی را داشته باشیم. اما در واقعیت، ما مجبور نیستیم از تمام قوانینی که برایمان تجویز شده است پیروی کنیم. با ملاقات با افراد و کسب تجربیات جدید، ممکن است مسیر بهتری پیدا کنیم. متأسفانه ممکن است باورهای محدود کننده ای در مورد خودمان نیز پیدا کنیم. فکر کنیم به اندازه کافی خوب،توانمند یا دوست داشتنی نیستیم. اما مجبور نیستیم این افکار را بپذیریم.مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
پاکسازی باورهای محدود کننده
داشتن باورهای محدود کننده ناخوشایند است. احتمالا شما نیز در...
تفاوت باور و اعتقاد
برخی از واژهها از مفاهیمی نزدیک به هم برخوردارند. اما...
معجزه تغییر باورها
باورهای ما کل سرنوشت ما را شکل میدهند و در...
تغییر باور با هیپنوتیزم
این باورهای ما هستند که زندگی را میسازند یا نابود...
باور داشتن به خود
باور داشتن به خود یا خودباوری، یعنی داشتن اعتماد به...
تغییر باور و ثروتمند شدن
باورهای منفی درباره پول و رابطه شما با آن میتواند...
دیدگاهتان را بنویسید