باور داشتن به خود
باور داشتن به خود یا خودباوری، یعنی داشتن اعتماد به تواناییهای خود. این بدان معناست که بتوانید به خودتان برای انجام کاری که میخواهید اعتماد کنید و بدانید که این تلاشها به نتایج دلخواه منتهی میشود. باور به خود از ترکیبی از چندین تجربه کلیدی روانشناختی ناشی میشود، تجربیاتی مانند عزت نفس، اعتماد به نفس، احترام به خود، خودمختاری و تسلط بر محیط اطراف.
خودباوری کلید موفقیت و داشتن یک زندگی شاد و رضایت بخش است. وقتی به خودمان ایمان داشته باشیم، انواع فرآیندهای روانشناختی را که به ما کمک میکنند به اهدافمان برسیم، و رفاهمان را افزایش دهیم، آغاز میکنیم. در مقابل فقدان خودباوری به این معنی است که کمتر احتمال دارد عمل کنیم، تغییر کنیم یا برای بهتر کردن شرایط تلاش کنیم. در نتیجه، زمانی که ما انتظار شکست را داریم، در واقع بیشتر احتمال دارد که شکست بخوریم.
چگونه خودم را باور داشته باشم؟
شاید این سوال برای شما مطرح شده باشد که چگونه خودم را باور داشته باشم؟
همانطور که گفته شد، باور داشتن به خود شامل مواردی مانند اعتماد به نفس، عزت نفس، خودمختاری و تسلط بر اطراف است. این مفاهیم مرتبط اما متفاوت هستند. بنابراین یادگیری در مورد هر یک از آنها مفید است. به این ترتیب، میتوانیم کشف کنیم که با کدام بخشها مشکل داریم و اقدامات مؤثرتری برای شروع به باور بیشتر خودمان انجام دهیم.
- عزت نفس: عزت نفس به معنای این است که شما به عنوان یک انسان ارزش دارید.
- اعتماد به نفس: اعتماد به نفس مه معنای نگرش مثبت در مورد تواناییها و ویژگیها شماست. اعتماد به نفس ایمانی است که میتوانید بر اساس آن به خودتان تکیه کنید.
- خودمختاری: خودمختاری یعنی احساس توانایی انتخاب و هدایت رفتارتان.
- تسلط بر محیط: تسلط بر محیط یعنی تلاشهایتان میتواند منجر به تغییراتی شود که میخواهید.
اینها برخی از مؤلفههای کلیدی هستند که در خودباوری نقش دارند. شاید شما فقط با یکی از آنها مشکل داشته باشید یا شاید با همه آنها. اما با درک اینکه مشکلات شما کجاست، تغییر نگرش در مورد خودتان آسانتر خواهد بود.
با کدام مؤلفههای خودباوری دست و پنجه نرم میکنید؟
برای درک بهتر اینکه در کدام مولفه مشکل دارید این سوالات را از خود بپرسید:
- ارزش خود: آیا برای خود به عنوان یک انسان ارزش قائل هستید؟ آیا قبول دارید که بدتر از هر شخص دیگری نیستید؟
- اعتماد به نفس: آیا نسبت به مهارتها و تواناییهای خود احساس خوبی دارید؟ آیا نسبت به ویژگیهای شخصی خود احساس خوبی دارید؟ آیا درباره قضاوت و تصمیمگیری خود احساس خوبی دارید؟
- خودمختاری: آیا میتوانید به خودتان تکیه کنید؟ آیا می توانید اعتماد کنید که آنچه را که میگویید انجام خواهید داد؟
- تسلط بر محیط: وقتی اقدامی انجام میدهید، معتقدید که به نتایج مورد نظر شما منجر میشود؟ آیا معتقدید در به دست آوردن چیزهایی که میخواهید مؤفق هستید؟
اگر به هر یک از این سؤالات پاسخ «نه» دادید یا به «نه» گفتن تمایل داشتید، احتمالاً این موارد توانایی شما را برای باور به خودتان خنثی میکنند. پس باید برای تقویت مولفه مورد نظر در خود تلاش کنید.
خودباوری و جذب موفقیت
خودباوری و جذب موفقیت ارتباط نزدیکی با یکدیگر دارند. باور داشتن به خود به نوعی مانند کلیدی است که جرقه را میزند و ماشین موفقیت را روشن میکند. ما واقعاً بدون این جرقه نمیتوانیم حرکت کنیم و جایی برویم. بدون خودباوری ما مسدود شدهایم زیرا افکار، نگرشها و اعمال ما با اهدافمان همسو نیستند. بنابراین ما یا آنچه را که باید انجام دهیم انجام نمیدهیم یا در طول مسیر خودمان ناامید میشویم. گاهی به روشهای آشکار و گاهی به روشهایی که برای ما کاملاً ناخودآگاه است.
ذهن فوق العاده قدرتمند است و خودباوری شما این قدرت را دارد که شما را به انجام کارهای بزرگ سوق دهد. خودباوری شما را برای اقدام آماده میکند. همچنین به شما کمک میکند ریسکهای بزرگتری کنید که میتواند منجر به پاداشهای بزرگتر شود.
داشتن باورهای ثروت ساز نیز به همین صورت عمل میکند. مطالعات علمی ثابت کردهاند که وقتی احساسات مثبت (مانند عشق، شادی یا رضایت) را تجربه میکنید، موفقیتهای بیشتری را در زندگی خواهید دید. باورهای محدود کننده برعکس عمل میکنند. یعنی این باورها منجر به فقر و شکستهای پی در پی میشوند. نتیجه این که اگر به خود ایمان داشته باشید، احتمال موفقیت شما بیشتر است و در تمام زمینههای زندگی شادتر خواهید بود.
خودباوری و جذب ثروت
خودباوری و جذب ثروت نیز لازم و ملزوم یکدیگرند. در حقیقت باور داشتن به خود لازمه جذب ثروت است. اگر به خود باور داشته باشید سرشار از امید و احساسات مثبت خواهید بود. در نتیجه جهان هستی ثروت سرشار را به سمت شما سرازیر میکند. از سوی دیگر خودباوری منجر به اقدام و عمل مثبت در راستای اهداف میشود. با خودباوری میتوانند ریسک کنید، تصمیمات مالی صحیح بگیرید و به ثروت برسید.
چگونه به خودباوری برسیم؟
در بخش آخر به پاسخ این سوال میپردازیم که چگونه به خودباوری برسیم. برخی از سادهترین تکنیکها برای تقویت باور داشتن به خود عبارتند از:
- تشخیص دهید که در چه چیزی مهارت دارید: همه ما در چیزی خوب هستیم، خواه آشپزی، آواز خواندن، انجام پازل یا دوستی. ما همچنین از انجام کارهایی که در آنها مهارت داریم لذت میبریم. انجام کارهایی که در آنها مهارت داریم باعث افزایش اعتماد به نفس و روحیه میشود.
- روابط مثبت ایجاد کنید: اگر متوجه شدید که افراد خاصی تمایل دارند شما ناراحت کنند، سعی کنید زمان کمتری را با آنها بگذرانید. یا به آنها بگویید که در مورد گفتار یا اعمال آنها چه احساسی دارید. سعی کنید با افرادی که مثبت هستند و از شما قدردانی میکنند رابطه برقرار کنید. این کار باعث تقویت عزت نفس در شما میشود.
- با خودت مهربان باشید: مهربان بودن با خود به این معناست که در مواقعی که احساس میکنید میخواهید از خود انتقاد کنید، با خودتان مهربان باشید. فکر کنید در موقعیتی مشابه به یک دوست چه میگویید. ما اغلب به دیگران توصیههای بسیار بهتری نسبت به خودمان میدهیم.
- یاد بگیرید که قاطع باشید: قاطعیت یعنی احترام گذاشتن به عقاید و نیازهای دیگران و همین انتظار از آنها. یک ترفند این است که به افراد دیگری که قاطعانه عمل میکنند نگاه کنید و الگو بگیرید.
- “نه” گفتن را شروع کنید: افراد با عزت نفس پایین اغلب احساس میکنند که باید به دیگران بله بگویند، حتی زمانی که واقعاً نمیخواهند. خطر این کار این است که شما بیش از حد رنجیده، عصبانی و افسرده میشوید. در بیشتر موارد، نه گفتن باعث ناراحتی در روابط نمیشود.
- خود را به چالش بکشید: همه ما گاهی اوقات از انجام دادن برخی کارها ترس داریم. اما افراد با عزت نفس سالم اجازه نمیدهند این احساسات آنها را در تلاش برای چیزهای جدید یا چالشها متوقف کند.
- برای خود هدفی تعیین کنید: هدفی مانند شرکت در یک کلاس ورزشی یا شرکت در یک رویداد اجتماعی برای خود تعیین کنید. دستیابی به اهداف به افزایش عزت نفس شما کمک میکند.
سوالات متداول
خودباوری به معنای ایمان به تواناییهای خود برای رسیدن به اهداف است.
عزت نفس، اعتماد به نفس، خودمختاری و تسلط بر محیط مهمترین مولفههای خودباوری هستند.
دیدگاهتان را بنویسید