تفاوت ضمیر ناخودآگاه و خودآگاه چیست ؟
وجود ضمیر ناخودآگاه هزاران سال پیش توسط بسیاری از تمدنها به ویژه هندوها تایید شده است. در متون مقدس درباره ضمیر ناخودآگاه به نام “ودا” به تفصیل توضیح داده شده است. ضمیر ناخودآگاه کاملاً با ذهن خودآگاه ما متفاوت است. وقایع را آن طور که ذهن خودآگاه انجام میدهد، خوب، بد یا بی تفاوت نمیبیند. ذهن خودآگاه با تفسیرهای خوب و بد ما کور میشود. قضاوتها و چارچوبهای سفت و سخت ما آن را غیرعینی و مغرضانه میسازد. این همان چیزی است که برای ما مشکل ایجاد میکند. درک تفاوت ضمیر خودآگاه و ناخودآگاه اهمیت زیادی دارد. من کی هستم؟ خود چیست و از کجا میآید؟ این شاید یکی از قدیمیترین مسائل فلسفه باشد.
اخیراً رویکردهای علوم اعصاب (به ویژه مطالعات تصویربرداری) در تلاش است به پاسخ این سؤالات بپردازند. بسیاری از شواهد نشان دادهاند که مجموعهای از ساختارها که بهعنوان ساختارهای خط میانی قشری نامیده میشوند، اجزای اساسی برای ایجاد یک خود آگاه هستند. علاوه بر این، نظریههای اخیر در مورد شناخت از خود، بیان میکنند که این خودآگاه ممکن است با ساختارهای اضافی تکمیل شود. در حقیقت بخش زیادی از ذهن ما ممکن است به چیزی که ما آن را ذهن ناخودآگاه می نامیم مرتبط باشد.
مطلب پیشنهادی: پاکسازی ضمیر ناخودآگاه
ضمیر خودآگاه چیست ؟
پیش از پرداختن به تفاوت ضمیر ناخودآگاه و خودآگاه، به تعریف جداگانه این دو مفهوم میپردازیم. ضمیر خودآگاه شامل تمام افکار، خاطرات، احساسات و آرزوهایی است که در هر لحظه از آنها آگاه هستیم. این جنبهای از پردازش ذهنی ماست که میتوانیم منطقی درباره آن فکر و صحبت کنیم.
ذهن خودآگاه منطقی است و به موقعیتهای مختلف زندگی واکنش نشان میدهد. ما مهارتهای زیادی را از طریق ذهن خودآگاه یاد میگیریم. با این حال، برای ذهن خودآگاه غیرممکن است که همه این اطلاعات را به خاطر بسپارد و بسیاری از این چیزها به ذهن ناخودآگاه منتقل میشوند.
واژه ناخودآگاه گاهی اوقات به عنوان یک صفت استفاده میشود. یعنی افکار و فرآیندهایی که ذهن فرد به طور مستقیم از آنها آگاه نیست. خواستهها، انگیزهها و ترسها اغلب میتوانند ناخودآگاه باشند.
ضمیر ناخودآگاه پر از پدیدههای پیچیدهای است که حتی گاهی در میان روانشناسان هم بهخوبی درک نمیشود. گاهی اوقات، عبارت ناخودآگاه ممکن است برای توصیف یک عمل (اغلب یک عادت) استفاده شود. عادتی که خود فرد متوجه انجام آن نمیشود.
ناخودآگاه همچنین میتواند یک اسم باشد. به عبارت دیگر، زمانی گفته میشود چیزی ناخودآگاه است که زیر ضمیر خودآگاه شما پنهان باشد. شما بیدار هستید و دنیای بیرون را درک میکنید، اما چیزی در زیر یا شاید فراتر از آگاهی شما وجود دارد که بر شما تأثیر میگذارد. مثلا احساس منفی نسبت به یک نوع غذا ممکن است نتیجه مسمومیت غذایی ناشی از آن در کودکی باشد که آن را فراموش کردهاید. اما تاثیر آن در ناخودآگاه شما باقی مانده است. چیزی که ناخودآگاه است معمولاً منفعل است و شما فعالانه به آن فکر نمیکنید. در حقیقت مهمترین تفاوت ضمیر ناخودآگاه و خودآگاه در فعالانه و منفعلانه بودن آنهاست.
مطلب پیشنهادی: ضمیر ناخودآگاه جذب ثروت
تفاوت ضمیر ناخودآگاه و خودآگاه در چیست؟
تفاوت ضمیر ناخودآگاه و خودآگاه در چیست؟
- ذهن خودآگاه متوالی و منطقی است در حالی که ضمیر ناخودآگاه خود به خود عمل میکند و اطلاعات را فوراً پردازش میکند.
- ضمیر ناخودآگاه قادر به انجام چند کار به صورت همزمان است در حالی که ضمیر خودآگاه این توانایی را ندارد.
- ضمیر ناخودآگاه میتواند بین بسیاری از افکار و ایدهها پیوند ایجاد کند. در حالی که فرآیند عملکرد ضمیر خودآگاه از نظر علت و معلولی خطی است.
- ضمیر ناخودآگاه میداند چرا، در حالی که ضمیر خودآگاه به دنبال چرایی است.
- ضمیر ناخودآگاه درک و احساس میکند در حالی که ضمیر خودآگاه تفکر منطقی انجام میدهد.
- در حالی که ضمیر خودآگاه در حالت بیداری کار میکند، ضمیر ناخودآگاه با رویاها، مدیتیشن و خواب مرتبط است.
- ذهن خودآگاه باید تلاش کند تا قسمتهایی از بدن شما را حرکت دهد در حالی که ضمیر ناخودآگاه این کار را غیر ارادی انجام میدهد.
چگونه می توان از ضمیر خودآگاه و ناخودآگاه با هم استفاده کرد؟
حال میخواهیم به این سوال پاسخ دهیم که چگونه می توان از ضمیر خودآگاه و ناخودآگاه با هم استفاده کرد؟
ضمیر ناخودآگاه و خودآگاه ذهن با هم برای تعیین اقدامات شما کار میکنند. آنها می.توانند موفقیت یا شکست، شادی یا اضطراب، امید یا ناامیدی را برای شما به ارمغان بیاورند. همه اینها به روشی بستگی دارد که شما از آنها استفاده میکنید. شما نمیتوانید از تصویری که از خودتان در ضمیر ناخودآگاهتان ذخیره شده است بهتر عمل کنید. این همان چیزی است که اغلب ما را از موفقیت باز میدارد. آیا تا به حال از ترس نه گفتن کسی برای قرار ملاقات از درخواست دادن سرباز زدهاید؟ یا به دلیل ترس از شکست برای کار مورد علاقه خود از درخواست دادن اجتناب کردهاید؟ در این موقعیتها رد پای ضمیر ناخودآگاه در کار است. اگر تصویری از موفقیت خود در ضمیر ناخودآگاه نداشته باشیم، دستیابی به موفقیت پایدار عملا غیر ممکن است. آیا میدانستید که مغز شما دائما در حال تغییر است؟ ضمیر خودآگاه و ناخودآگاه به دقت به هم متصل شدهاند. ارتباطات قدیمی به طور مداوم در حال شکستن و ارتباطات جدید در حال شکل گیری هستند. در واقع یکی از چیزهایی که نحوه شکل گیری این ارتباطات را تعیین میکند افکار شماست. شما میتوانید از ذهن خودآگاه خود برای شکل دادن به ضمیر ناخودآگاه خود یا غلبه بر آن استفاده کنید. این یک روند آسان نیست و مستلزم سازگاری است.
مطلب پیشنهادی: تقویت ضمیر ناخودآگاه
چگونه ذهن خود را برای موفقیت تغییر دهیم؟
روند کار بسیار ساده است:
- امروز تصمیم بگیرید که در زندگی چه میخواهید.
- خود را در حال دستیابی به آن هدف تصور کنید.
- تکنیکهایی را انجام دهید که برای شما مفید هستند. مانند مدیتیشن و جملات تاکیدی.
- حرکت به سمت اهداف خود را آغاز کنید و پیشرفت خود را در طول مسیر جشن بگیرید.
- به یاد داشته باشید که شکستها راههایی برای یادگیری هستند و بیشتر به ذهن شما آموزش میدهند که به دنبال موفقیت باشد.
هنگامی که آموزش ضمیر ناخودآگاه خود را برای حمایت از اهداف و خواستههای خود آغاز کردید، در مسیر موفقیت قرار خواهید گرفت. مغز شما شروع به ایجاد ارتباطات جدید میکند که به شما قدرت میدهد تا اهداف خود را دنبال کنید. سپس ترس و اضطراب شما کاهش مییابد و به جای آن، اعتماد به نفس و عزم پیدا خواهید کرد. به یاد داشته باشید که این باید یک فرآیند مداوم و فعالانه باشد. همینطور ادامه بدهید به آرزوهایتان خواهید رسید!
سوالات متداول
ضمیر ناخودآگاه منشا انواع فعالیتهای ذهنی در یک فرد است که خارج از آگاهی او عمل میکند. ناخودآگاه میتواند تصمیمات سریعی را بر اساس شهود (تجارب گذشته ما) بگیرد و برای انجام این کار نیازی به آگاهی یا تلاش ذهنی آگاهانه ندارد.
مهمترین تفاوت ضمیر ناخودآگاه و خودآگاه در فعالانه و منفعلانه بودن آنهاست. فعالیت ضمیر خودآگاه فعالانه و فعالیت ضمیر ناخودآگاه خارج از اختیار ماست.
دیدگاهتان را بنویسید